Vă ziceam prin ianuarie că printre rezoluțiile mele pe 2012 se regăsește și aceea de a face marele pas de a-mi pune aparatul dentar. Mereu am trăit în iluzia unui prea târziu și am tot amânat. E drept nici bani nu au fost dintotdeuna și chiar și acum fără ajutorul alor mei părinți nu aș fi reușit să visez la unul. Toată adolescenta mea am fost complexată de dinții mei strâmbi sau "de iepure" . Nu că ar fi ceva ieșit din comun că nu sunt tocmai mulți cei care au un zâmbet de Hollywood, dar eu aveam și dințișori și ochelari și mai eram și toci.
Combinatia perfecta pentru o goofy-girl. Între timp am scăpat de ochelari și sper eu să se termine cu bine și cu aparatul. În generală părinții mei au mers cu mine la un ortodont și mi-au pus atunci un aparat mobil cu o sârmă imensă care-mi strângea maxilarul si care mai mult mă incomoda și mă irita.
Cum rușinea era mare pe vremea noastră și copiii la fel de răutăcioși ca cei din ziua de azi, preferam să-l port doar prin casă și noaptea în somn, așa că mare efect purtarea lui n-a avut. Apoi am intrat la liceu, am intrat în văpăile rebeliunii adolescentine și am renunțat temporar la ideea de a cara in gura niste sarme prinse strans de dinti.
Răspunsul este categoric nu. Cunosc cel puțin 3 cazuri ale câtorva persoane care și-au pus aparat la o vârstă mai intaintata puțin decât a mea și acum au o dantură impecabilă. Așadar ideea că dacă treci de 18 ani totul este pierdut este doar una prăfuită și preconcepută și pe care din păcate unii dentiști continuă să o distribuie în necunostinta de cauză. Chiar am întrebat medicul meu ortodont dacă are și pacienți așa mai de vârsta mea și mi-a zis că majoritatea pacienților sunt din rândul persoanelor trecute de 20 de ani pentru că atunci omul ajunge cu adevărat la maturitate, începe să se pună pe picioare, să știe ce vrea și să treacă cu o mai mare ușurință peste prejudecățile celor din jur. A
șadar dacă aveți peste 18 ani și nu vă plac dinții voștri nu vă speriați că nu mai e nimic de făcut. Cu tehnologia de azi aproape orice se poate repara. Totul ține de voi și de bani, bineînțeles. Dar cred eu că dacă îți dorești cu adevărat ceva vei fi motivat să lupți și să te incordezi ceva mai mult.
- În primul rând tipurile de aparat dentar. Sunt pentru toate buzunarele, anomaliile și preferințele. Mă gândesc să fac un post separat cu ele așa că n-o să vorbesc prea mult acum.
- Banii pe care îi investești nu se vor rezuma doar la costul aparatului ales. Se vor mai duce pe consultații lunare post și pre aparat, radiografii dentare (eu le-am făcut la Medident, clinică specializată pe radiografii dentare situată undeva în spatele magazinului Unirea din București și tot dosarul cu tot felul de poze și radiografii m-a costat în jur de 400 de ron), eventuale extracții plus alte intervenții în cazul în care se vor ivi pe parcurs. \
- Dacă nu mai ai chiar 13, 14 ani pregătește-te ca aparatul dentar să facă parte din viața ta cel puțin 1 an și jumătate. Așadar dacă te gândești că după câteva luni "scapi", te înșeli. Deși aparent dinții vor părea îndreptați dacă scoateți aparatul dentar mai devreme ei riscă să revină la forma inițială sau să arate chiar mai rău ca înainte. Apai nah, vorba aia…cu răbdarea trecem marea!
- Alegeți-vă un medic specialist competent! Chiar dacă asta înseamnă bani mai mulți. Nu întotdeauna ce e mai scump e și mai bun dar n-am prea auzit de cabinete de stat cu o reputație de împărtășit la prieteni.
Cam atât momentan, o să revin cât de curând cu alte postări despre cum am fost dezamăgită de un medic ortodont renumit pentru că nu accepta ideea să port aparat fără că la final să suport și intervenție chirugicala estetică la nivelul maxilarului, cum mai aveam uite 'ataaatica' să mă dau bătută și în ce stadiu sunt acum.
Deoarece să scriu doar un singur post ar însemna să îmi rescriu licența, o s-o fac sistematic, cât de schematic și pe înțelesul tuturor pot eu și, bineînțeles, dacă aveți întrebări, nelămuriri, vă aștept să săriți cu ele și în măsura în care m-am confruntat cu anumite situații sau am întâlnit persoane care s-au lovit de ele, o să vă răspund fie în comentarii, fie ntr-un articol separat.
So, dear readers... de azi o noua categorie pe blog "Aparatul dentar". Am zis ca e mai ok asa ca postarile pe aceasta tema sa fie mai vizibile, mai usor de gasit si urmarit.